Hygiejne & desinfektion i fødevarevirksomheder

Hygiejne & desinfektion i fødevarevirksomheder

Her kan du læse mere om hvordan hygiejne og desinfektion i fødevarevirksomheder udføres, hvad der bør gøres og hvordan I kan sikre jer, at jeres desinfektion overholder myndighedernes retningslinjer.

 

Hygiejne og desinfektion i fødevarevirksomheder

Alle fødevarevirksomheder skal gøre grundig rent ofte - og nogle steder flere gange om dagen. Virksomheden skal sørge for en tilstrækkelig effektiv rengøring og desinfektion af lokaler, inventar, udstyr, arbejdsredskaber m.v. En ren virksomhed har færre problemer med bakterier og virus.

 

Hvorfor er desinfektion vigtigt i fødevarevirksomheder?
  • Bekæmpelse af bakterier og vira
  • Overenstemmelse med myndighedernes retningslinjer
  • Fjernelse af biofilm på overflader.

 

Rengøring af inventar

Rengøring af inventar skal foretages så hyppigt, som det af hygiejniske grunde er påkrævet. Redskaber, maskiner m.m. skal rengøres og om nødvendigt desinficeres mindst én gang hver arbejdsdag. Beholdere skal altid rengøres efter tømning. Normalt skal rengøring og desinfektion foregå som to adskilte arbejdsgange, der begge afsluttes med grundig afskylning med vand, medmindre desinfektionsmidlet er godkendt med "No-rinse-claim".

 

Hvilke midler skal man bruge?

Virksomheden skal bruge egnede rengøringsmidler, og desinfektionsmidlerne skal være godkendt af Fødevarestyrelsen. Tilsynsmyndigheden kan på et hvilket som helst tidspunkt forbyde brug af konkrete rengørings- eller desinfektionsmidler, hvis det giver sundhedsmæssige betænkeligheder eller kan forurene fødevarerne. Desuden er der krav til mærkning og opbevaring af disse midler.

Læs også

Se alle
Sådan holder du din håndsæbe fri for bakterier!

Sådan holder du din håndsæbe fri for bakterier!

Håndsæbe er en vigtig del af vores daglige hygiejnerutiner, men vi glemmer ofte, at sæbedispenseren selv også kan blive en kilde til bakterier. Selvom det kan virke som en lille ting, kan ophobning...

Alternativer til engangsprodukter: Reducer miljøaftrykket

Alternativer til engangsprodukter: Reducer miljøaftrykket

I takt med, at verden bliver mere opmærksom på miljøpåvirkningen af vores daglige vaner, bliver det afgørende at overveje, hvordan vi kan reducere brugen af engangsprodukter. I dette blogindlæg vi...

Guide til sikker madlavning i storkøkkener

Guide til sikker madlavning i storkøkkener

At opretholde en høj hygiejnestandard i et storkøkken er afgørende for at sikre fødevaresikkerhed og forhindre fødevarebårne sygdomme. Bakterier som Campylobacter og Salmonella kan hurtigt sprede ...