Rengøring & desinfektion i et slagteri

Rengøring & desinfektion i et slagteri

Her kan du læse mere om hvordan hygiejne og desinfektion i slagterier udføres, hvad der bør gøres og hvordan I kan sikre jer, at jeres desinfektion overholder myndighedernes retningslinjer.

 

Opretholdelsen af en ren produktion

I slagterier er rengøring og specielt desinfektion vigtig for at opretholde en sund og ren produktion, der lever op til myndighedernes mange anvisninger. Virksomheden skal gøre rent og desinficere så ofte, at hygiejnen er forsvarlig, og at fødevarerne ikke bliver forurenet. For at sikre dette, bør virksomhederne udarbejde en plan for rutinemæssig rengøring. Der stilles bl.a. krav til, hvad virksomheden skal anvende, hvor de skal gøre rent, hvor ofte der skal gøres rent, og hvordan processen skal udføres.

 

Redskaber og udstyr

”Alle redskaber, overflader og alt udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, skal holdes ordentligt rene/rent og om nødvendigt desinficeres med en sådan hyppighed, at risikoen for kontaminering undgås.” - skriver Fødevarestyrelsen om rengøring og desinfektion i et slagteri. Normalt skal rengøring og desinfektion foregå som to adskilte arbejdsgange, der begge afsluttes med grundig afskylning med vand, medmindre desinfektionsmidlet er godkendt med "No-rinse-claim".

 

Håndhygiejne og personlige værnemidler

Sørg for, at alle vasker og desinficerer hænder omhyggeligt inden spisning og rygning, efter toiletbesøg og ved fyraften. Brug effektive personlige værnemidler som fx handsker, maske, overtrækstøj og forklæde, hvis problemerne ikke kan løses på anden måde. Sørg for, at alle medarbejdere ved, hvordan de skal bruge de personlige værnemidler, så de virker efter hensigten.

 

Formålene ved rengøring og desinfektion
  • Bekæmpelse af bakterier og vira
  • Minimering af risiko for kontaminering
  • Mindsket risiko for smittefare ved håndtering af dyr

 

 

Infektionsrisiko

Der er risiko for at blive smittet med bakterier, når I håndterer fx dyrekroppe, fjerkræ, skaldyr eller fisk. Det skyldes de mikroorganismer, der er på og i dyrene som fx stafylokokker og tarmbakterier. Til bekæmpelse af disse mikroorganismer anbefales det, at virksomheden har stort fokus på rengøring og desinfektion, og at de følger de førnævnte retningslinjer – til gavn for både personale og kunder.

 

Nulstilling af slagteriet

Da vira og bakterier er ekstremt smitsomme – få viruspartikler kan udløse sygdom – og særdeles resistente mod miljøpåvirkninger, skal fødevarevirksomheder eliminere og effektivt kontrollere evt. smittekilder, og sørge for at ”nulstille” slagteriet hyppigt. En nulstilling er en komplet gennemgang af rengørings- og desinfektionsopgaver, der skal sikre, at omgivelserne er bakterie- og virusfrie. Som det også ligger i ordet, nulstiller man derved arbejdspladsen og eliminerer alle bakterier og vira samtidigt, og forbereder køkkenet og slagteriet til ren og sund produktion. I denne proces er egenkontrol vigtigt, og at desinfektionen ofte kontrolleres og vurderes på egen hånd, så man sikre rene omgivelser.

 

Hvilke midler anbefales?

Virksomheden skal bruge egnede rengøringsmidler, og desinfektionsmidlerne skal være godkendt af Fødevarestyrelsen. Tilsynsmyndigheden kan på et hvilket som helst tidspunkt forbyde brug af konkrete rengørings- eller desinfektionsmidler, hvis det giver sundhedsmæssige betænkeligheder eller kan forurene fødevarerne. Desuden er der krav til mærkning og opbevaring af disse midler.

Læs også

Se alle
Sådan holder du din håndsæbe fri for bakterier!

Sådan holder du din håndsæbe fri for bakterier!

Håndsæbe er en vigtig del af vores daglige hygiejnerutiner, men vi glemmer ofte, at sæbedispenseren selv også kan blive en kilde til bakterier. Selvom det kan virke som en lille ting, kan ophobning...

Alternativer til engangsprodukter: Reducer miljøaftrykket

Alternativer til engangsprodukter: Reducer miljøaftrykket

I takt med, at verden bliver mere opmærksom på miljøpåvirkningen af vores daglige vaner, bliver det afgørende at overveje, hvordan vi kan reducere brugen af engangsprodukter. I dette blogindlæg vi...

Guide til sikker madlavning i storkøkkener

Guide til sikker madlavning i storkøkkener

At opretholde en høj hygiejnestandard i et storkøkken er afgørende for at sikre fødevaresikkerhed og forhindre fødevarebårne sygdomme. Bakterier som Campylobacter og Salmonella kan hurtigt sprede ...